Op deze pagina vind je verkooppunten waar je duurzame, onbespoten planten en tuinproducten kunt kopen. Soms zelfs online, hoewel het bezoeken van de genoemde kwekerijen vaak een aanrader is. Dit is geen advertentiepagina. Ik plaats alleen winkels en kwekerijen waar ik echt in geloof en gebruik van maak voor mij en mijn klanten.

Geniet van het winkelen!

Anne

Bij welke kwekerijen kan ik terecht?

Ik ben een groot voorstander van lokale, goede producten en dat geldt zeker ook voor planten. Bij deze kwekerijen vind je prachtige, sterke planten én bakken kennis en advies van echte vakmensen. De kans dat jouw tuin (of balkon) er met aankopen van deze kwekers enorm op vooruit gaat is erg groot. Geen van allen kweken ze planten snel op met kunstlicht, warmte en mest. Ze nemen de tijd, waardoor de planten sterk zijn en zich niet wild schrikken en het leven laten wanneer ze eenmaal in de tuin staan. Ze zijn namelijk niet anders gewend dan buiten te groeien en hebben stevige wortels ontwikkeld.

De meeste van deze (kleine) kwekerijen hebben geen Skal-keurmerk waarmee ze aan kunnen tonen dat ze biologisch werken. Ze kweken daarentegen wel volgens biologische standaarden en gaan soms zelfs nog verder dan dat. Ze kunnen het voeren van zo’n keurmerk vaak simpelweg niet betalen. Sommigen in dit lijstje verzenden planten ook online – wat ideaal is! – hoewel ze vaak nog wel liever hebben dat je er langs komt, zodat ze hun met liefde opgekweekte plantjes niet in een doos hoeven te verpakken.

Dit zijn mijn favorieten, verspreid door Nederland:

Tuinplanten

Gelderland

 • De Hessenhof: Een absoluut fantastische kwekerij van vaste planten in Nederland, gecertificeerd biologisch, met het grootste assortiment van Nederland – misschien wel in Europa – en heel veel kennis, op ook nog een prachtige locatie te Ede, Gelderland.
 • De Boschhoeve: Dit is niet alleen een kwekerij, maar ook een sfeervolle boerderij te midden van de velden, met een mooie bezoek- en pluktuin voor een verse bos bloemen. Je vindt er sterke vaste planten, zaadjes, heel veel soorten dahlia’s, en evenementen. Locatie: Wolfheze, Gelderland.
 • Kwekerij Aaldering de Stek: Biologische vaste plantenkwekerij waar ook nog zorg wordt aangeboden in vorm van dagbesteding. Een prachtig familiebedrijf!

Overijssel

 • Arjan Schepers: De kwekerij is gebaseerd op het idee om goede vaste planten te kweken die niet overal te koop zijn, van goede kwaliteit zijn, en gebaseerd op kennis van zaken. Je kan ook online bestellen. Locatie: Mariënheem, Overijssel.

Drenthe

 • Arnicakwekerij: Dit is een ecologische kwekerij van 3 hectare, gelegen tussen twee nationale parken: het Dwingelderveld en het Drents-Friese Wold. Je vindt er massa’s planten die geschikt zijn voor het trekken van vlinders en ander leven naar de tuin. Locatie: Dwingeloo, Drenthe.
 • Arborealis: Een kwekerij vol met bijzondere, sterke en waar mogelijk eetbare gewassen, die ook nog eens vlinders en bijen aantrekken. Het is mogelijk online te bestellen. Locatie: Wilhelminaoord, Drenthe.

Groningen

 • Kwekerij Aan de Dijk: Is een gespecialiseerde kwekerij van siergrassen, vaste (schaduw)planten, varens en bamboe, met een mooie kijktuin om inspiratie op te doen. Locatie: Oudeschip, Groningen.
 • Tuingoed Foltz: Dit is een kwekerij voor alle tuinliefhebbers, maar ook voor mensen die nu net op zoek zijn naar dat ene plantje… Er is een kwekerij, een tuinwinkel, brocante en dat alles in een mooie omgeving. Online planten bestellen kan ook. Locatie: Meeden, Groningen.
 • De Kleine Plantage: Is een gespecialiseerde kwekerij van vaste planten, éénjarige planten, rozen en clematissen. Bij de kwekerij ligt een grote tuin om te bezichtigen en inspiratie op te doen. Er kan ook online besteld worden. Locatie: Eenrum, Groningen.

Brabant

 • Kwekerij Valckenhof: Een van de oudste biologische boomkwekerijen van Nederland. Je koopt er ook struiken die je in het veld kan aanwijzen en ter plekke voor je worden uitgegraven. Een enorm inheems assortiment!

Limburg

 • Bastin: Heel veel prachtige vaste planten met een expertise in lavendel en mediterrane pracht. Je waant je er op vakantie in de Provence. Een bezoek is een aanrader, maar online bestellen kan ook. Locatie: Aalbeek, Limburg.

Zeeland (Zeeuws-Vlaanderen)

 • In Goede Aarde: Een prachtige, gemoedelijke plek, waar je een selectie vindt van de mooist gekleurde, stevige, en de meest winterharde planten die ze kweken kunnen. Locatie: Biervliet, Zeeuws-Vlaanderen.
 • De Bierkreek: Biologische rozen! Zoals John Huiberts (zie onder) een pionier is op het gebied van biologische bollen, is kwekerij de Bierkreek dit op het gebied van rozen. Zij laten zien dat het wel kan. Je kunt online bestellen, of winkelen bij andere kwekers uit dit lijstje, zoals Bastin en De Kleine Plantage.  Locatie: IJzendijke, Zeeuws-Vlaanderen.

Noord-Holland,

 • Biologische Kwekerij Wiering: Uit idealisme en overtuiging wordt hier op biologische en ecologische wijze bamboes, siergrassen, vaste tuinplanten en tuinkruiden in potten gekweekt. De eerste Skal-gecertificeerde buitenkwekerij in Amsterdam!

Zuid-Holland

 • Schouten’s Kruiden: Voor de lekkerbekken onder ons, want hier vind je alle kruiden die je maar gebruiken kunt in de keuken; daarnaast vind je er ook nog mooie vaste planten voor in de tuin, die zo veel mogelijk geselecteerd zijn op hun nut voor bijen en vlinders. Locatie: Boskoop, Zuid-Holland.

Utrecht

 • Kwekerij van Houtum: Hier worden zo’n 600 soorten biologische vaste planten en kruiden gekweekt op een prachtige locatie in de buitenlucht. Daarnaast verkopen ze rozen van de Bierkreek en heesters van kwekerij Arborealis. Locatie: Doorn, Utrecht.

Planten per post

 • De Heliant: Deze prachtige duurzame kwekerij levert inheemse planten aan huis. Je vindt er alles; van planten voor een gemengde inheemse haag, tot vaste planten die het prachtig doen in de tuin. Helaas niet te bezoeken, maar de planten van hoge kwaliteit worden met zorg verstuurd.
 • Sprinklr: Hier bestel je online kamerplanten en onbespoten tuinplanten. Ze hebben vaak mooie pakketten, ook voor op het balkon, en geven ook nog advies!
 • Natural Bulbs: Verzenden sinds kort biologische vaste planten tot aan je huis, naast hun biologische bloembollen natuurlijk.

Zaden (online)

 • De Cruydt-Hoeck: Hier vind je zaden van wilde bloemen, en mengsels voor wilde bloemenweides voor vrijwel iedere denkbare locatie. Van schaduw en rijke grond, tot arm en zonnig.
 • De Bolster: Alles voor een (bloeiende) moestuin. Biologische groente en bloemenzaden.
 • De Nieuwe Tuin: Houd je van moestuinieren en het uitproberen van nieuwe soorten, ga hier dan even goed voor zitten. Je gaat gegarandeerd meer zaden aanschaffen dan je van plan was, door het duizelingwekkend grote en boeiende aanbod. (NB: Helaas is Peter Bauwens met pensioen gegaan. De dochter van Peter – Charlotte Bauwens – is www.nanotuin.be begonnen. Houd die vooral in de gaten.)

Grond & compost

 • Bio-Kultura: Maakt biologische potgrond en compost. Zie voor verkooppunten hun website. De potgrond is nog niet helemaal turfvrij, want er zit wel veenmos in (dit is het allerbovenste laagje van turf). Bio-Kultura is te verkiezen boven andere potgrond, waar wel (in grote hoeveelheden) turf zit. Aangezien turf bestaat uit afgegraven stukjes (eeuwenoude) natuur die hiermee verloren gaan, en dit normaliter juist heel veel CO2 opslaat, is het de moeite het te vermijden. Daarnaast is de mestcompost en de tuinaarde van Bio-Kultura wel turfvrij

Ken je een goede, turfvrije, biologische potgrond die in Nederland beschikbaar is? Laat het mij weten!

In mijn boek Duurzaam Tuinieren geef ik meerdere potgrond-recepten zodat je zelf aan de slag kunt en het niet hoeft te kopen. Ik maak daarbij vaak gebruik van kokosvezels. Die vind je online onder de naam ‘coco bricks’ of ‘blokken kokosvezels’.

Bollen

 • Huiberts bloembollen: Een pionier in Nederland, want de enige die volledig biologische bloembollen grootschalig kweekt. Een bewijs dat het kan! Hier bestel je online.
 • De Warande: Heel veel soorten bollen en stinzenplanten. Selecteer op de website op ‘biologisch’ en sla je slag.
 • Bloembollenvoorbijen: is een webshop waar je onbespoten bollen vindt die geselecteerd zijn door imkers. Ze hebben een mooi assortiment en je bestelt makkelijk online.
 • Natural Bulbs: 100% biologische bollen.

Schone bloemen

Het zelf kweken van bloemen is natuurlijk het leukst, maar er zijn steeds meer kwekers en pluktuinen waar je verantwoorde ‘schone’ (onbespoten) snijbloemen kunt kopen of plukken. Op de website van Slow Flowers Nederland vind je een lijst. Een aanrader is een strippenkaart te kopen zoals veel van deze prachtige pluktuinen bieden, en gewapend met een schaar jouw favorieten te verzamelen. Er is weinig leuker dan tussen velden van bloemen rond te struinen.

Een paar favoriete producten

Vaak wordt mij gevraagd waar ik mijn bijenhotels vandaan haal. Ze zijn namelijk altijd bewoond met metselbijen. Ik koop die bij De Wiltfang.

Toegegeven, ze zijn wat duurder dan andere bijenhotels, maar deze werken dan ook wel erg goed. In mijn boek Duurzaam Tuinieren lees je hoe je zelf een insectenhotel bouwt en hoe je wilde bijen helpt in jouw tuin. Zie ook de winkel van De Bijenstichting voor fijne producten, boeken en verantwoorde cadeaus.

Wormen in de keuken

Compost maken kan overal, zélfs in de keuken en op het balkon. Daar zullen jouw potplanten maar wat gelukkig mee zijn, en je voelt je niet zo schuldig als je weer een verlept stuk sla achterin je koelkast tegenkomt. Dit wormenhotel, bijvoorbeeld, zet je neer zonder ontsnappingsgevaar en nare luchtjes (wel zo fijn in huis) en is nog mooi ook. Ideaal voor die regenachtige dagen dat je eigenlijk het juiste wilt doen maar liever niet naar buiten gaat.