Op bezoek bij Piet Oudolf

geplaatst in: Duurzame tuinen, tuinarchitectuur | 0

In alle vroegte reed ik, gewapend met camera, knullig notitieboekje en een enorme berg enthousiasme, door het Achterhoekse landschap richting de priv├ętuin van Piet Oudolf. Voor het tijdschrift Gardeners World ging ik zijn tuin fotograferen en de wereldberoemde tuinontwerper interviewen. Anne'sAangekomen in Hummelo was het niet te missen. Simpelweg richting massa’s bloemen, wuivende siergrassen en strak gesnoeide heggen rijden.

Ik kan de verbluffende ervaring van deze tuin zomaar in mogen wandelen alleen maar vergelijken met de eerste keer dat ik het MOMA in New York bezocht. Als student kunstgeschiedenis met een gigantische voorliefde voor moderne kunst wist ik mij geen raad met al mijn favoriete werken om mij heen. Waar te beginnen, hoe te beginnen? Ik rende van werk naar werk en was een paar uur later compleet uitgeput van een overdosis enthousiasme. Zo ook hier. De beplanting was zo prachtig, zo vindingrijk, en zo kloppend, dat ik bijna alweer aan mijn hyperactieve rondrennen wilde beginnen.

Gelukkig hield het feit dat ik foto’s moest maken mijn tempo laag. Dat is maar goed ook, want het was die dag 38 graden en het zou niet zo beleefd zijn geweest om flauwgevallen en wel teruggevonden te worden tussen de geplette borders.

In een minimalistisch ingericht atelier trof ik de heer Oudolf druk aan het werk aan zijn nieuwste ontwerp. Ik weet niet wat ik verwacht had.

Misschien had ik hem nog eerder in zijn badjas aan de koffie (ik arriveerde onbeleefd vroeg om de hitte voor te zijn), of in tuinbroek al snoeiend in de tuin verwacht, dan dit perfecte beeld van de ontwerper aan het werk te zien. Na mij een goedemorgen te hebben gewenst, volgden de spaarzame zinnen ‘neem plaats’, en ‘steek van wal’. En dat deed ik. Het werd een fijn interview.

Het resultaat zijn een inspirerende ervaring en een artikel, dat je hier kunt lezen.